Blog

6 november 2023

De puppies groeien als kool en Jackie laat zien dat ze een geweldige moeder is. Gelukkig neemt ze nu zelf ook wat meer rust door de werpkist te verlaten als haar kroost na het drinken lekker in slaap valt. We genieten enorm van deze kleine wolbaaltjes en het is prachtig om hun ontwikkeling te zien. Voor nu zal ik deze pagina niet verder bijhouden en zijn de puppies en Jackie via Facebook en Instagram verder te volgen.

31 oktober 2023

Afgelopen zondag om 07:00 was het dan zover, Jackie haar temperatuur was flink gedaald. Een teken dat de bevalling in aantocht is! Ze heeft de hele dag flink zitten hijgen, af en toe graven maar er gebeurde verder weinig. Dus ik ben maar op de bank neergestreken. Op een gegeven moment (om 02:30) kroop Jackie helemaal in me, ze wilde zo dicht bij me zijn als mogelijk. Toen ze op een gegeven moment op haar rug draaide zag ik ineens aan haar buik dat ze persweeën had, ook verloor ze vocht.

We hebben haar aan de lijn naar de ren begeleid en daar begon ze flink onrustig te worden, graven, drentelen. Binnen 12 minuten lag, na een moment van paniek bij Jackie, ineens haar eerste pup op de grond. Snel achter elkaar volgden de volgende 4 en het vijftal gedroeg zich alsof ze al wéken op deze wereld waren en ze begonnen meteen te drinken.

Toen duurde het iets langer voor de volgende pup, dat is natuurlijk niet raar want ze had er in record tijd 5 uit geperst. Helaas was deze pup overleden. Heel zonde en verdrietig, maar dat kan gebeuren. Het werd alleen hierna niet beter want er kwam nog een dode pup. Dat zat me niet lekker dus ik belde de spoed dienst van de dierenarts. Die heb ik in de tijd daarna een aantal keren aan de lijn gehad met het advies om toch af te wachten zolang Jackie geen langdurige persweeën had. Om 08:26 volgde pup nummer 8, ook overleden. Op dit moment waren we inmiddels ontzettend verdrietig en ook gestrest, wat was hier nou aan de hand? En we voelden nog een pup zitten. De spoed ging dicht dus we konden om 09:00 onze eigen dierenarts bellen. “Je klinkt alsof je heel graag hierheen wilt komen”, zei de assistente. Nou, ja nogal.

Een röntgenfoto bevestigde wat we al dachten, er zat nog een hele grote pup. We konden kiezen voor oxytocine om het te proberen, maar de dierenarts gaf al aan dat het waarschijnlijk dan alsnog een keizersnede werd. Zeker als deze pup dood was, dan werken ze simpelweg niet echt mee. We kozen ervoor om Jackie niet nog een tijd te laten proberen en lieten een keizersnede uitvoeren. Onze lieve dierenarts had na ons belletje al plaats gemaakt in de agenda en kon vrijwel meteen aan de slag. We konden ter plekke op Jackie wachten. Dus ondanks de situatie was dit wel erg fijn. Pas daar kwamen de tranen bij mij wel even, met een krat met puppen en mijn meisje op de operatietafel.

Jackie is gelukkig heel goed uit de operatie gekomen en zorgt fantastisch voor haar mooie vijftal. We beginnen nu langzaam te genieten van al het moois wat hier in de ren ligt, maar door alle stress en spanning is de wolk wel iets minder roze dan we hadden gedacht. Desalniettemin hebben we 5 prachtige pups die inmiddels via de livestream al een hoop fans hebben.

29 oktober 2023

Dag 62 van de dracht en vanmorgen was Jackie haar temperatuur 36,6 graden. Deze daling betekent dat de bevalling binnen 24 uur zal gaan starten. Ze heeft vanmorgen flink gepoept en geplast. Ze wilde iets minder eten dus we hebben haar verwend met wat vers gekookte kip. Dat ging er goed in. Ze heeft een mooi plekje gevonden om haar rust te zoeken en pakt nog mooi wat extra slaap. Misschien doe ik dat ook stiekem nog wel even.

25 oktober 2023

We zitten alweer op dag 56 na de dekking. Omdat dit 2 dagen na de ovulatie is geweest, betekent dit dat het de 58e dag van de dracht is. De puppies zijn dus nu ‘rijp’ om geboren te worden. Jackie is nog heel rustig maar krijgt het langzaamaan wel zwaarder. Als ze rustig ligt zijn de pups nu heel goed te voelen. Als ze op haar rug ligt zie je haar buik alle kanten op gaan, wat zijn die kleintjes druk zeg! Ze hebben vast zin om de wereld te gaan zien. We vertroetelen Jackie nu zo veel mogelijk en alles ligt al klaar. Onze bevallings-coaches zijn standby en de dierenarts ook. Nu vooral veel rust en liefde tot het zover is.

21 oktober 2023

Dag 52 na de dekking en Jackie is inmiddels gigantisch, kunnen we wel zeggen. Ze doet het nog ontzettend goed en slaapt en eet zoals je van een zwangere dame zou verwachten. We zijn nu langzaam aan het zorgen dat ze beneden gaat slapen omdat daar de werpkist en ren staan. Vannacht was ze het hier zelf nog niet zo mee eens, ze is veel liever bij ons. De kans is dus wel aanzienlijk dat ik een dezer dagen ook maar naar beneden verhuis. Langzaamaan gaan we ook de laatste hand leggen aan de voorbereidingen; de ren en werpkist helemaal prepareren, alle benodigdheden klaar leggen. Maandag starten we al met temperaturen zodat we weten wat nu haar normale temperatuur is zodat we kunnen inschatten wanneer de bevalling zou moeten starten. We wachten het allemaal geduldig en met veel spanning af.

14 oktober 2023

We zitten op dag 45 na de dekking en Jackie is nu echt een zwangere dame. Ze is flink zwaarder geworden (bijna 3 kilo!) en doet alles op haar dooie akkertje. In de nachten merk je dat de puppies actief zijn, want dan is ze flink aan het hijgen. Gelukkig kunnen we de vloer koelen, dat helpt haar dan wel. Ik heb rond haar tepels een klein beetje geschoren. Er moet nog wat meer af maar dat is wel even een drempel hoor, die mooie haren kort maken. Ik heb nu ook, na een paar jaar tobben met matig materiaal, meteen maar een keer een goede tondeuse en linkshandige schaar gekocht. Dan kan ik het in elk geval een beetje netjes maken.

De werpkist en ren staan inmiddels klaar, evenals alle benodigdheden voor tijdens en na de bevalling. Ik geloof dat ik een beetje nesteldrang heb! De komende 2 weken zal het nog rustig zijn hier in huis maar daarna komen er spannende dagen aan. Jackie is 1 november uitgerekend maar met een groot nest kan het zomaar zijn dat ze wat eerder komen. Vooralsnog heb ik besloten geen röntgen foto te laten maken, omdat je ook daar niet altijd zekerheid hebt dat je alle pups kunt tellen. Dat zou voor mij het enige doel zijn, dus ik denk dat we dit achterwege laten. We gaan vanzelf beleven wat eruit komt. We hebben nu al een aantal gegadigden voor een pup, zowel voor reuen als teefjes. Die komen volgende week met ons en Jackie kennis maken. Ook een heel leuk proces!

29 september 2023

Goed nieuws! We zijn vandaag bij Dierenkliniek Den Heuvel geweest waar de dierenarts heeft bevestigd dat Jackie drachtig is! Hij kon zo op het eerste gezicht 7 á 8 pups tellen maar meer is ook nog mogelijk. Ons meisje is dus goed aan het werk geweest. Nu nog een paar spannende weken waarin we heerlijk naar het moment toe kunnen werken dat de puppies komen. Inkopen doen, en eh, nouja vooral inkopen doen en nog even de nodige rust pakken voor de drukke periode die ons tegemoet komt. We genieten nu al!

24 september 2023

We zijn inmiddels alweer ruim 3 weken verder. Op 3 september heeft Jackie haar laatste show gelopen. De clubmatch van de rasvereniging was heerlijk buiten en wilden we natuurlijk niet missen. Met een mooie 1ste plaats in de open klasse en reserve beste teef is ze die dag Nederlands Kampioen geworden! Dat werkt zo; als de winnaar van het CAC (en in dit geval een dubbele CAC omdat het een kampioenschapsclubmatch was) al Nederlands Kampioen is schuiven de punten door naar de reserve. Aangezien wij professioneel reservekampioenen zijn heeft Jackie zo toch haar punten bij elkaar gelopen en geloof me maar als ik zeg dat ik daar gigantisch trots op ben!

Ik zie nu ook van alles aan Jackie wat er zéker op wijst dat ze drachtig is. Ze is wat rustiger (eigenlijk zijn ze overdag binnen altijd rustig) en aanhankelijk (is ze altijd), en ze eet wat minder goed (maar nog steeds genoeg). Kortom, ik beeld me waarschijnlijk vooral van alles in. Hoewel we eerst overwogen om alleen bloed te prikken om de dracht te bevestigen, schijnen er toch wel goede dierenartsen te zijn die echt veel kunnen zien op een echo zelfs zonder de buik te hoeven scheren. Omdat er toch wel wat gegadigden zijn en ik inmiddels al teveel verhalen heb gehoord dat het echt niet zomaar altijd in 1 keer raak is, gaan we toch kijken of een echo gaat lukken. Stiekem is dat natuurlijk ook gewoon heel leuk. De echo staat aankomende vrijdag op de planning en dat voelt nog als een eeuwigheid maar is natuurlijk al wel heel dichtbij. Duimen jullie mee?

2 september 2023

Sinds we ongeveer een jaar geleden besloten om met Jackie te gaan fokken, hebben we een hoop voorbereidend werk gedaan. Als eerste ben ik veel informatie in gaan winnen bij allerlei fokkers die we hebben leren kennen via shows en de rasvereniging.

Toen zijn we alle testen gaan uitvoeren die we wilden doen namelijk HD, ED en ECVO oogonderzoek. Ook heb ik Jackie’s DNA naar Embark gestuurd waardoor we extra informatie kregen over diverse (gezondheids-) eigenschappen van Jackie.

Alle resultaten kwamen positief terug, yes! Het was tijd voor de volgende stap, het uitzoeken van een passende reu. Ook daar hebben we veel uitgezocht, gelezen, advies gevraagd en zijn uiteindelijk op een hele knappe kerel uit gekomen voor Jackie.

Daarna begon het lange wachten op haar loopsheid. Gelukkig konden we in de tussentijd allerlei leuke dingen ondernemen met de agility, waar we met wedstrijden waren begonnen, en liepen we ook met veel plezier wat shows.

‘Je kijkt die hond loops’ kreeg ik te horen toen Jackie een maand nadat ik vond dat ze loops moest worden nog niets liet zien. Geduld is nooit mijn sterkste punt geweest…Tot ze eindelijk loops werd, nota bene op een show weekend. De vlag ging uit!

Meteen belde ik de dierenarts en we mochten die vrijdag erop voor het eerst progesteron komen prikken. 1.9, prille loopsheid. Zondag spraken we weer af en zat ze op 4.0. Dat ging lekker! We hoopten maandag een knaller van een stijging te hebben en te mogen dekken. Maandag 4.5. Oh… Dan woensdag maar weer kijken. Ik besloot die dag maar te wachten bij de dierenarts omdat ik er helemaal zenuwachtig van werd om op een telefoontje te wachten.

Een kwartier later kwam de dierenarts met een waarde van 8.0, hoppa! Dekken maar. In overleg met de reu-eigenaren zijn we die avond op pad gegaan. Ik was zó benieuwd hoe Jackie zou reageren. Uiteindelijk vond ze de reu ontzettend leuk en hebben we 2 dagen achter elkaar een succesvolle dekking mogen hebben. Bekaf maar tevreden keerden we huiswaarts. En nu…weer een proeve van mijn geduld. Kan je een hond ook zwanger kijken? Met de loopsheid is het me immers gelukt!