Het Ras

Bearded Collies zijn van een speciaal soort. Ze zijn sociaal, gevoelig, enthousiast en springen het liefst met 4 pootjes van de grond door het leven. Ze worden regelmatig ‘bouncing beardies’ genoemd.

Oorsprong

De Bearded Collie vindt zijn oorsprong in de Schotse Hooglanden waar hij werd gebruikt als schaapshoeder. Er wordt wel gezegd dat de bearded collie dezelfde voorouders heeft als de Polsky Owczarek Nizinny. Het ras was bijna uitgestorven toen de eigenaresse van de Bothkennar Kennel, mevrouw Willison het ras nieuw leven inblies. De huidige Bearded Collies stammen dan ook af van haar honden.

Benjie of Bothkennar. Bron: bcpedigree.se

Het originele type heeft een wat ruiger voorkomen dan de beardies van tegenwoordig. In de rasstandaard is duidelijk weergegeven hoe de bearded collie eruit hoort te zien.

©M.Davidson, illustr. NKU Picture Library

De rasstandaard is hier in het Nederlands te vinden:

https://wp.nederlandsebeardedcollieclub.com/rasstandaard/

En hier in het Engels:

https://www.fci.be/Nomenclature/Standards/271g01-en.pdf

Wat vinden wij belangrijk

  • Gezondheid – Wij doen zoveel mogelijk testen, zowel klinisch als röntgenologisch en via DNA, om een goed inzicht te krijgen in de gezondheid van onze honden. Dat helpt ons om de juiste keuzes te maken in de combinaties.
  • Karakter – Wij willen graag honden fokken die een super karakter hebben en die graag voor je willen werken, maar ook professioneel kunnen luieren. Honden die je overal mee naartoe kunt nemen en die lief zijn voor mens en dier.
  • Bouw en vacht – Vanzelfsprekend kijken we naar de rasstandaard. Wat we belangrijk vinden is dat de honden die wij fokken goed kunnen bewegen en sterk zijn. We willen ook goede vachten. Dat betekent niet te lang, een goede ruwe deklaag en relatief weinig kamwerk (al heb je dat met een beardie natuurlijk sowieso!)