Over Ons

Wij zijn Roos en Joerek en wonen met onze 3 bearded collies in Waddinxveen. Toen wij elkaar leerden kennen had ik al een kruising bobtail x border collie, Jack.

Jack was een topper. Luisterde goed en was altijd overal voor in. En hij was gigantisch goedaardig. Toen we in 2016 op zoek gingen naar een tweede hond wilden we dan ook het liefst nog een Jack, in elk geval qua karakter. Nou, ga maar eens op zoek naar de perfecte hond. Na veel googlen, encyclopedieën doorspitten en de nodige discussies kwamen we uiteindelijk uit op de bearded collie.

Onze eerste kennismaking met de beardies was bij Vivian, een kleinschalige fokker uit Den Dolder. Toen we neerstreken in een stoel werden we per direct bedolven onder de knuffels en kusjes van Lilith: we waren meteen om. Wát een heerlijk dier. En zo kwam onze eerste beardie in huis, een zoon van Lilith genaamd Viviannelund Beardies Kennedy, ofwel Jones.

Jack vond er helemaal niks aan, zo’n drukke pup. Jones was daarentegen wel stapeldol op Jack, en kroop helemaal in hem, of hij nou wilde of niet. Na een paar weken ontdooide Jack en lag hij op zijn rug met Jones te spelen. Genieten…

In 2019 hebben we Jack helaas moeten laten inslapen, ik heb in mijn leven lang niet zo hard gehuild, wat deed dát een zeer. Hierna verhuisden we naar Waddinxveen en Jones vermaakte zich wel, en wij hadden onze handen ook vol aan hem. Na een tijdje gingen we toch aan hem merken dat hij wat vereenzaamde, hij werd té rustig. Dat was het moment dat we op zoek gingen naar gezelschap voor hem. We hebben wat contact gehad met een aantal fokkers maar daar was nog niets geschikts uitgekomen, totdat we zagen dat er bij Seagull een nestje lag.

Angelique twijfelde op dat moment nog of er een teef zou blijven, dus we moesten even geduld hebben. Toen het ‘verlossende’ bericht kwam dat er toch nog een teefje beschikbaar was sprong ik een gat in de lucht. We zijn snel gaan kijken. En ja, natuurlijk, verliefd. Op Jackie, want die kon van die geweldige beardie kusjes geven en heeft vanaf de eerste minuut bij me gezeten.

Met Jones klikte het meteen, Jackie en Jones zijn dikke maatjes. We genieten ervan hoe ze samen kunnen rennen en spelen, en we doen de leukste dingen met zijn allen want deze twee vinden alles leuk!

Seagull Blue Diamond, zoals Jackie officieel heet, blijkt een multitalentje te zijn. Ik had tegen Ben en Angelique wel gezegd dat ik een keer een show wilde proberen, gewoon voor de leuk. Maar na een paar keer ging dat toch eigenlijk wel heel goed. En ook in de agility laat Jackie zich bijzonder goed zien. Zelfs met mij als totaal onervaren handler gaat ze met sprongen vooruit en zetten we strakke rondjes neer.

En toen ging het toch ineens kriebelen om aan het fokken te beginnen. Hoewel ik op mijn 11e heel hard riep dat ik later hondenfokker wilde worden had ik daar sindsdien niet meer zozeer over nagedacht. Maar als je dan zo’n gave, gezonde hond hebt, wat is er dan mooier dan hier een nest van te krijgen.

En zo geschiedde! Op 30 oktober 2023 is ons eerste nest geboren. Na een geweldige, leerzame tijd waarin veel medefokkers ons ontzettend lief geholpen hebben, konden we 4 gezonde, gesocialiseerde pups afleveren bij hun nieuwe baasjes. 1 pup, Norah, is bij ons gebleven en zal in de toekomst mogelijk een rol spelen bij het verder opbouwen van onze foklijn.

Onze kennelnaam

De zoektocht naar een passende kennelnaam was nog een hele lastige. Omdat er al heel veel namen bij de FCI geregistreerd zijn en ik wel wilde dat hij er in één keer door zou komen zocht ik een zo uniek mogelijke naam die wel sprekend is voor ons en Jackie. In het keurrapport van onze eerste show had de keurmeester genoteerd: ‘professional kisser’. Dat wilden we er wel in verwerken. Het moest ook goed als prefix passen voor diverse namen en ik wilde dat het opviel. Kiss kwam al ongeveer een miljoen keer voor in de FCI database. Qis daarentegen, of überhaupt namen met een Q, veel minder. Qis is ook nog eens het meervoud van Qi: de vitale energie, levenskracht dat deel uitmaakt van alles dat bestaat.